onverwacht
veelzijdig &
uitdagend!
Reserveer nu al vanaf € 22,50 pp klik hier

Kastelen in de Achterhoek

WIE ‘DE ACHTERHOEK’ ZEGT, ZEGT ‘KASTELEN’; ROUTE KASTELEN IN DE ACHTERHOEK

In de Achterhoek liggen verspreid in het landschap tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Zo is de route Kastelen in de Achterhoek ontstaan. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk in de vroege of late Middeleeuwen, andere als chiquere woonstee in de 17een 18e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van de familie is. Op en rond die landgoederen, maar ook bij boerenhoeves of zelfs in verschillende historische stadskernen zijn prachtige tuinen ontstaan. Dat kon, omdat de Achterhoekse bodem zo vruchtbaar is. Toeristen worden van harte verwelkomd, want de Achterhoeker is trots op zijn gebied en laat het graag aan zijn gasten zien. In de route Kastelen in de Achterhoek laten we een paar Kastelen zien en daar waar kan bezoeken!

Maar naast de Kastelen in de Achterhoek is het natuurlijk een hele mooie groene route!

NB: deze route Kastelen in de Achterhoek duurt een middag.

Kasteel Ruurlo
Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed in de gemeente Berkelland, zuidelijk gelegen van het dorp Ruurlo, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is onderdeel van een sinds 2008 aangewezen, en sinds 2010 geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats onder de naam Ruurlo. Het is onderdeel van de landgoederenzone Baakse Beek. De huidige eigenaar, Hans Melchers, heeft dit monumentale pand geschikt gemaakt voor het MORE museum met schilderijen van Carel Willink. Horeca en een wandeling  rondom het kasteel behoord tot de mogelijkheden


Kasteel De Wiersse Vorden
Kasteel De Wiersse is een rijksmonument, buitenplaats en landgoed in Vorden in de gemeente Bronckhorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed geniet bekendheid om zijn tuinen die op gezette tijden opengesteld zijn voor het publiek. De oudst bekende vermelding stamt uit 1288, Godelinde van Elten verpacht dat jaar een stuk grond aan Hendrik van Borculo.[1] De kelders ten noorden en mogelijk het opgaande muurwerk van het oorspronkelijke huis maken deel uit van het huidige huis dat na 1678 herbouwd werd.[2] Uiteindelijk kwam het kasteel in de 18e eeuw in handen van de Van Heeckerens tot en met 1893 toen het huis in bezit kwam van Victor de Stuers, grondlegger van de monumentenbescherming in Nederland.[3] Deze laat tussen 1907 en 1912 het huis restaureren. Bij een tweede restauratie in de periode 1921-1925 wordt de gedempte gracht weer hersteld; dit laatste gebeurt onder diens dochter, jkvr. Alice de Stuers (1895-1988), vrouwe van de Wiersse. De laatste trouwt in 1926 met de Britse majoor William Edward Gatacre. Bij de buitenplaats is een historisch landgoed gelegen bestaande uit 300 hectare grond waarvan 16 hectare tuin is omringd door 32 hectare landschapspark. Het beheer daarvan geschiedt met een continuïteit sinds 1678 door opeenvolgende families, sinds 1926 / 1988 door de familie Gatacre. De tuin staat bekend als De mooiste tuin van Nederland.

Landgoed Verwolde Laren
In de Gelderse regio “De Graafschap”, een prachtig gebied met kleinschalige weilanden, bossen, houtwallen, lanen, beken en microreliëf, liggen landgoederen met hun huizen, boerderijen en aanlegstructuren die zorgen voor eenheid en een historische uitstraling.

Hier, tussen de dorpen Laren (gemeente Lochem) en het Overijsselse Markelo, ligt het Landgoed Verwolde.

Huis Verwolde is in 1976 door de familie Van der Borch overdragen aan Geldersch Landschap en Kasteelen. Het Huis wordt even liefdevol beheerd als voorheen en is op bepaalde dagen van de week open voor het publiek. *

Naast Huis Verwolde ligt het historische “Tuinmanshuis”; hier woonde vroeger de tuinman, die vanuit de ernaast gelegen moestuin groenten en fruit voor Huis Verwolde verzorgde.

In 2008 is Julie van der Borch weer teruggekeerd naar het landgoed, om een deel van het gebied te beheren. Kort daarna is het idee ontstaan om het Tuinmanshuis en ook de moestuin en boomgaard in ere te herstellen.

Inmiddels zijn er bijzondere fruitbomen geplant (dankzij Hennie Rossel en Stichting Natuur Anders) die elk jaar meer heerlijk fruit leveren en is de moestuin weer productief met een grote variëteit aan groenten en vruchten. De “Moesgaard”, zoals deze nu wordt genoemd, is nog jong maar biedt heerlijke verse producten uit de tuin, die verkrijgbaar zijn in de Landgoedwinkel in het Tuinmanshuis.


Kasteel Vorden
Kasteel Vorden werd voor het eerst genoemd in een koopakte uit 1315, waarin Steven van Vorden het kasteel en de bijgebouwen schonk aan zijn oom, Dirk van Vorden. Bij deze familie begint de geschiedenis van Kasteel Vorden.

Geschiedenis
Het kasteel stamt waarschijnlijk uit de 13de eeuw, maar was toen heel anders dan nu. De vierkante toren was in ieder geval onderdeel van het middeleeuwse bouwwerk, maar het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de 16de eeuw. Deze winkelhaakvorm kwam toen veel voor. Kenmerkend is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19de eeuw omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht.

Eigenaren
Na de familie Van Vorden kwam het kasteel in 1405 tot het midden van de 16de eeuw in handen van de familie Hackfort. Door overerving werd daarna de familie Ripperda, een beroemd geslacht uit Groningen, eigenaar van het kasteel. De reeks van geslachten eindigde bij de familie van der Borch, die tot 1956 het kasteel bezat.. In dat jaar verkocht Paulus Anthony van der Borch het aan N.V. Landbouw-, Bos- en Bouwexploitatiemij.

Familiewapen
De familiewapens van deze vier geslachten zijn nog vereeuwigd in de hal van het kasteel, waar ze in de hoeken van het plafon zijn geschilderd. Nadat het Geldersch Landschap en de Gemeente Vorden het kasteel in hun bezit hebben gehad, is het kasteel nu weer in particuliere handen. In 2004 is het kasteel aangekocht door de familie De Rouw, die het in haar oude luister heeft hersteld.